Hamp - en gammel kending på vej tilbage


Hamp er en af de gamle fibre i tekstilproduktionen og et meget værdsat naturprodukt inden for mode, indretning og, på grund af dets styrke, også i biokompositter.

Inden bomuld blev et masseprodukt og erobrede de europæiske markeder, var hamp en af ​​de mest brugte og elskede naturlige fibre. Selv i begyndelsen af ​​det tyvende århundrede blev den dyrket overalt i Europa.

Komfort
Hamp er meget velegnede til beklædning. Utroligt holdbart - mere end hør og meget mere end bomuld - og dermed som skabt til børnetøj, hvor det naturligt bliver udsat for lidt af hvert.

Tekstilet har relativt dårlige isoleringsegenskaber og føles derfor frisk og køligt, hvilket er en klar fordel om sommeren. På grund af den gode absorberende evne, optages og frigives vand hurtigt, hvilket på varme dage regulerer mikroklimaet mellem krop og tøj.

Hamp tekstil er antibakterielt og allergivenligt af natur, og videnskabelig dokumentation viser, at hamp er naturligt antibakteriel. Man kan derfor forvente færre udslæt, allergier, måske ovenikøbet forebyggelse af astma hos børn og voksne, ved at bruge tøj, sengetøj, håndklæder mv. lavet af hamp tekstil.

Bæredygtige hamp
Et stort tema for fremtidens tekstiler er, at de skal være bæredygtige, både under fremstilling og afskaffelse. Ved en af verdens største tekstilmesser, Heimtextil i Frankfurt, var især bæredygtighed i fokus. I fremtiden vil det derfor ikke være utænkeligt at f.eks. t-shirts er lavet af biomaterialer som genbrugte materialer eller hamp i stedet for bomuld.

Hamp er på mange måder et bæredygtige tekstil. Både CO2-aftrykket og vand-aftrykket er meget mindre end for andre naturlige tekstil-fibre, fordi der ikke kræves kunstvanding under væksten.

Fordi det vokser meget hurtigt (op til fire meter på et par måneder) har ukrudt ikke en chance for at hæmme hampens vækst og herbicider er derfor ikke nødvendige. Heller ikke insekter vil have noget med hamp planten at gøre, så behandling med pesticider er unødvendigt.

Fordi hamp tekstil er antibakterielt, kræver det færre ture ved lav temperatur i vaskemaskinen end f.eks. bomuldsstof.

Og da hamp er et naturprodukt, er det 100% bionedbrydeligt og genanvendeligt.

Der er en pris, som skal betales
Hamp tekstil er relativt dyrt at producere. Men til forskel fra andre dyre produkter, som normalt kræver flere ressourcer, og omkostninger til produktionen, kræver produktion af hamp tekstil meget mindre af de knappe ressourcer: jord og vand, og flere af de "rigtige" ressourcer: Arbejdskraft.

Der går rigtig meget arbejdskraft til produktion af hamp. Der findes endnu ikke ideelt høstudstyr og de 2-4 meter høje stængler er besværlige at høste. Stænglerne samles i neg og skal tørre en uges tid. Dernæst skal stænglerne "røddes", og ligge i vand i 3-6 uger, hvor fibrene frigøres fra barken. Endelig kan behandling af fibrene og vævning kun ske med semi-optimalt maskineri.

Miljøfordele ved hamp

  • 100% bionedbrydeligt

  • Ingen vanding nødvendig

  • Ingen kemisk behandling

En værdsat og gammel fiber på vej tilbage
Fordi hamp i dag er meget værdsat som en bæredygtig fiber, kommer den nu langsomt tilbage i Europa. Udfordringen er, at sammen med de maskiner, man den gang benyttede i de forskellige faser af tekstilfremstillingsprocessen, er meget viden forsvundet.

I Danmark er projektet ”Bæredygtige hør- og hampetekstiler – udvikling af tekstilkoncept med nye enzymatiske forarbejdningsmetoder på basis af lokalt producerede tekstilråvarer” sat i verdenen for at undersøge om vi i Danmark kan dyrke og forsyne tekstilbranchen med danskdyrket hamp.

Du kan se vores hamp-produkter her

Skriv en kommentar

Bemærk venligst, kommentarer skal godkendes før de offentligøres.

Denne side er beskyttet af reCaptcha, og Googles Politik om beskyttelse af persondata og Servicevilkår er gældende.