Om tekstiler

Hør, hamp, bomuld - hvad er forskellen egentlig?

Linned/hør - Naturlig skønhed

Hør er en af de ældste fibre i tekstilproduktion. Nylige arkæologiske beviser har vist, at hør allerede blev brugt i det 8. årtusinde f.Kr. 
Værdien af hør for menneskeheden understreges af det latinske navn, der oversættes til 'mest nyttigt linned'. Især i middelalderen, før bomuld blev et masseprodukt og erobrede de europæiske markeder, var hør en af de mest brugte og populære naturlige fibre. Den dag i dag er det stadig et meget værdsat naturprodukt, der anvendes inden for mode, indretning, men på grund af dets styrke også i biokompositter.

Komfort

Linnedgarn og tekstiler er meget velegnede til beklædning. Fiberen har specifikke egenskaber, der adskiller den fra de fleste andre materialer og gør den unik.

Linned lukker ikke meget luft ind og har relativt dårlige isoleringsegenskaber. Derfor føles linned frisk og køligt, en klar fordel om sommeren. Desuden er linned meget absorberende. Det optager hurtigt vand og frigiver det også hurtigt. På varme dage hjælper dette med at regulere mikroklimaet mellem krop og tøj.

Linned (undertiden kaldet 'europæisk silke') føles godt, når det bæres direkte på huden, selvom det er stivere, hårdere og mindre elastisk end bomuld og derfor er mindre smidig. Disse egenskaber forårsager også at linned krøller, når det bruges i vævede stoffer, men især denne egenskab betragtes, som en del af linnedets 'naturlige charme'.

Pearl & Hector laver børnetøj i de ædle stoffer,
som herskede før bomuld indtog tekstilbranchen.

Bæredygtigt linned

Linned betragtes som et af de mest bæredygtige tekstiler, man kender. Hørplanten kræver ikke kunstvanding under vækst, og selv når den dyrkes konventionelt, har den brug for lidt eller ingen behandling med herbicider eller pesticider. Linned er et naturprodukt, det er 100% biologisk nedbrydeligt og genanvendeligt og føles godt på huden.

Miljøfordele ved linned:

  • 100% bionedbrydeligt
  • Ingen vanding nødvendig
  • Ingen eller begrænset kemisk behandling

Mere end 80% af verdens produktion af hør er europæisk, med næsten 75.000 hektar under dyrkning årligt.

Hamp - En gammel kending er blandt fremtidens bæredygtige tekstil

Hamp er en såkaldt bastfiber og er fremstillet af stænglerne af hampeplanten (Cannabis sativa). Det er en af de gamle fibre i tekstilproduktion. Inden bomuld blev et masseprodukt og erobrede de europæiske markeder, var hamp en af de mest brugte og elskede naturlige fibre. Selv i begyndelsen af det tyvende århundrede blev den dyrket overalt i Europa. Det er et meget værdsat naturprodukt, der anvendes inden for mode, indretning og på grund af dets styrke også i biokompositter.

Komfort

Som linned er hamp også meget velegnede til beklædning. Fiberen har specifikke egenskaber, der adskiller den fra de fleste andre materialer og gør den unik.
Hamp lukker ikke meget luft ind og har relativt dårlige isoleringsegenskaber. Derfor føles det frisk og køligt, hvilket er en klar fordel om sommeren. Desuden er hamp meget absorberende. Det optager hurtigt vand og frigiver det også hurtigt. På varme dage hjælper dette med at regulere mikroklimaet mellem krop og tøj.
Hamp er utrolig holdbart og vil kunne modstå det meste slid det udsættes for.

Bæredygtige hamp

Hamp anses for et særdeles bæredygtige tekstil. Planten kræver ikke kunstvanding under vækst, har næsten ingen naturlige fjender (insekter) og behøver derfor ingen behandling med pesticider. Fordi det vokser meget hurtigt (op til fire meter på bare et par måneder) har ukrudt ingen chance, hæmmer ikke hampens vækst, og herbicider er ikke nødvendige. Hamp er et naturprodukt, det er 100% bionedbrydeligt og genanvendeligt.

Hamp anses for et af fremtidens tekstiler.
Pearl & Hector er tyvstartet og i fuld gang med at udvikle hampprodukter.

Miljøfordele ved hamp

  • 100% bionedbrydeligt
  • Ingen vanding nødvendig
  • Ingen kemisk behandling

Hamp forsvandt næsten i Europa og Nordamerika i 1930’erne, ikke kun på grund af konkurrencen mellem bomuld og syntetiske fibre, men også som følge af lovgivningen om lægemiddelbekæmpelse. Den 'industrielle' hamp, der nu bruges i tekstilapplikationer, indeholder næppe nogen af de psykoaktive komponenter THC. Fordi hamp i dag er meget værdsat som en bæredygtig fiber, kommer den nu langsomt tilbage i Europa. Udfordringen er, at sammen med de maskiner, man den gang benyttede i de forskellige faser af tekstilfremstillingsprocessen, er meget viden forsvundet.

I Danmark er projektet ”Bæredygtige hør- og hampetekstiler – udvikling af tekstilkoncept med nye enzymatiske forarbejdningsmetoder på basis af lokalt producerede tekstilråvarer” sat i verdenen for at undersøge om vi i Danmark kan dyrke og forsyne tekstilbranchen med danskdyrket hamp. 

Bomuld

Bomuld er den mest almindeligt anvendte fiber til beklædningstekstiler. Dette er ikke uden grund. Bomuld er behageligt at have på, føles blødt på huden, er temmelig stærkt og kan absorbere omkring tyve procent fugt, inden det føles vådt. Bomuldsstoffer føles kølige, fordi bomuld er en god varmeleder. Den varmeisolerende kapacitet er derfor lav. Det gør bomuld til et ideelt materiale til sommertøj! Tykkere og tungere bomuldsstoffer og garn kan dog også bruges til vintertøj. Økologisk bomuld er også hudvenlig og dermed velegnet til den følsomme hud og let at vedligeholde.

En af de største indsigelser mod 'konventionel' bomuld er, at den sprøjtes rigeligt med herbicider og insekticider. Ifølge nogle undersøgelser ender en fjerdedel af de anvendte pesticider på verdensplan på bomuldsmarkerne. Det er blevet beregnet, at omkring 125 gram landbrugsgift bruges til at lave en normal 250 gram T-shirt. Konsekvenserne for mennesker og natur er katastrofale. Dette gælder i første omgang bomuldsarbejdere.

Pearl & Hector benytter udelukkende økologisk bomuld.
Selv når stoffet ikke er GOTS-certificeret, er der kun brugt vandbaserede farvestoffer,
der overholder den europæiske REACH-standard, og blegemidler er iltbaserede.

En tørstig plante?

En anden indsigelse er, at bomuld er en 'tørstig' plante, der har brug for masser af vand. Desværre bliver økologisk bomuld også i stigende grad rangeret som en ikke-miljøvenlig plante af den grund.
Dette er imidlertid ikke helt korrekt. Bomuld regnes blandt xerophitterne, planter der er i stand til at begrænse deres vandbehov. Dette kan skyldes bladets form og struktur, men også på grund af et stærkt rodsystem. En vigtig del af bomuldsdyrkning er uden kunstig kunstvanding, selv i lande som Indien. På mange områder er den normale nedbør nok til at kunne dyrke bomuld.
På den anden side er det utvivlsomt sandt, at ørkendannelsen, der fandt sted i nogle områder, kan spores til dyrkning af bomuld. Dette er f.eks. tilfældet med udtørringen af Aralsøen. En vigtig årsag her er imidlertid en destruktiv landbrugspolitik, der har ført til udtømning af jorden.

Økologisk bomuld

Ved dyrkning af økologisk bomuld bruges ingen pesticider, naturlige fjender (insekter) bekæmpes på en miljøvenlig måde. Ukrudt sprøjtes ikke, men fjernes mekanisk eller manuelt. Plukning af vatkuglerne foretages manuelt uden at afflade planten først. GMO er forbudt.
Derudover lægges der meget vægt på den nødvendige restaurering af jorden (gennem naturlig befrugtning) og til vandforvaltning.
Hos Pearl & Hector bruger vi naturligvis det mindst miljø- og menneskebelastende bomuld vi kan finde, men vi arbejder frem imod at bruge de meget mere miljøvenlige - og spændende - tekstiler som f.eks. hamp og linned dyrket i Europa.

Læs også om:

Kork
Fremtidens tekstiler